Concurs

Istoric

Asociatia Internationala a Cluburilor LIONS a fost visul omului de afaceri Melvin Jones din Chicago. El avea credinta ca toate cluburile de afaceri ar trebui sa-si extinda orizontul de la preocuparile strict profesionale la preocupari de ajutorare a comunitatilor locale si a celor din intreaga lume.
Pe 17 iunie 1917 la invitatia lui Melvin Jones, oameni de afaceri s-au intalnit la Chicago si au pus bazele unei organizatii pe care au denumit-o LIONS, avand convingerea ca leul reprezinta putere, curaj, fidelitate si vitalitate in actiune.
In prezent in lume sunt 45.000 de cluburi LIONS, situate in 202 tari, avand peste un milion de membrii.
La inceput, miscarea lionistica a fost axata numai pe actiuni de binefacere in domeniul sanatatii, lupta pentru eradicarea unor boli, acordarea de ajutoare in caz de dazastre in lume, acordarea de sprijin in educatia unor personae cu handicap etc.
De cativa ani buni, miscarea lionistica s-a orientat si spre tinerii talentati din diverse domenii, acordand ajutoare pentru aprofundarea studiilor de specialitate.
Cum a aparut Concursul Muzical Lions ?
In perioada 1982-1983 , Franta (DM 103) a creat la nivel de District o Comisie Nationala Culturala care s-a bucurat de un foarte mare succes prin activitatea pe care a desfasurat-o, astfel ca in 1986 s-a hotarat crearea Marelui Premiu LIONS ( Grand Prix Lions) de interpretare muzicala cu scopul de a recompensa pe tinerii muzicieni de mare valoare.
Succesul a fost mare. Guvernatorul de atunci al DM 103, a propus ca acest premiu sa se extinda la nivel European sub conducerea lui THOMAS KUTI, un mare iubitor de muzica.
La Forumul Europa Lions de la Goteborg din anul 1988, Thomas Kuti a prezentat proiectul “Concurs Muzical Lions”, care a fost aprobat in unanimitate si imediat s-a pus pe lucru , elaborand primul “Regulament European al Concursului Muzical de Interpretare , Lions ”. S-au stabilit doua reguli de baza si anume:
- in fiecare an sa intre in concurs alt instrument;
- varsta maxima a concurentilor sa fie de 23 de ani impliniti in anul desfasurarii concursului.
Prima editie a Concursului European a avut loc in 1991 cu ocazia Forumului de la Istanbul, iar primul instrument ales a fost chitara clasica. In anii care au urmat au fost organizate competitii pentru pian, vioara, violoncel, flaut, oboi, clarinet, trompeta, voce, trombon etc.
Tarile membre LIONS puteau trimite in fiecare an un singur concurent la aceasta competitie europeana, in baza selectiei realizate la nivel national.
Thomas Kuti a fost directorul concursului European pana in anul 1999 cand, din pacate ,a trecut in lumea dreptilor.
Pentru meritele sale in crearea si organizarea acestui Concurs European
de-a lungul anilor, la Forumul Lions de la Maastricht din 2011 s-a luat decizia ca acest concurs sa se numeasca : Lions European Musical Competition “Thomas Kuti”.
Romania desi are in prezent peste 50 de cluburi Lions, nu a organizat in mod constant un concurs national pentru a selecta un reprezentant la aceasta competitie.
Prima incercare s-a facut totusi in anul 2007 cand Forumul Europa Lions s-a desfasurat la Bucuresti, ocazie cu care s-a organizat pentru prima oara concursul muzical national. Instrumentul nominalizat, de organizatorii europeni, ca sa intre in concurs a fost pianul.
Dupa acest an, a urmat o pauza in care nu s-a mai organizat selectia nationala, pana in anul 2012, cand Clubul Lions DIAMOND din Timisoara a preluat initiativa. Acest lucru s-a concretizat in organizarea anuala a concursului , iar participarea la fazele europene a dovedit nivelul artistic inalt al tinerilor muzicieni romani : 2012 – finala la violoncel; 2013 – premiul trei la pian; 2015 – premiul trei la clarinet, 2016 – finala la vioara.
Organizarea unui Concurs Muzical National , sustinut in principal de Cluburile Lions District 124 (Romani), este un pas important in miscarea lionistica a Districtului, cunoscut fiind faptul ca mottoul “We serve” ne caracterizeaza pe toti iar sloganul “Liberty Intelligence Our Nation’ s Safety” ne indeamna sa nu depunem niciodata armele ci din contra sa gasim noi cai de ocrotire si promovare a frumosului si a talentului in toate sensurile.