Loading....

Concursul muzical Thomas Kutti

Cum a apărut

În perioada 1982-1983, în cadrul Lions Multidistrict 103 din Franța a fost creată la nivel de District, o Comisie Națională Culturală, care s-a bucurat succes prin activitatea pe care a desfășurat-o, astfel că în anul 1986 a fost creat Marele Premiu LIONS de interpretare muzicală, cu scopul de a recompensa tinerii muzicieni de valoare.
Guvernatorul Lions Multidistrict 103 din Franța  a propus ca acest premiu să fie extins la nivel european sub conducerea lui Thomas Kuti, mare iubitor de muzică.
Astfel, la Forumul Europa Lions de la Goteborg din anul 1988, Thomas Kuti a prezentat proiectul Concursul Muzical Lions, care a fost aprobat și astfel a fost elaborat primul Regulament European al Concursului Muzical de Interpretare , Lions.

diamond

Au fost stabilite două reguli de bază:

Vârsta maximă a concurenților să fie de 23 de ani împliniți în anul desfășurării concursului.
În fiecare an să existe în concurs alt instrument.

Prima ediție a Concursului European a avut loc în anul 1991, cu ocazia Forumului de la Istanbul, iar primul instrument ales a fost chitara clasică. Concursul continuă în prezent, iar în anii care au urmat au fost organizate competiții pentru pian, vioară, violoncel, flaut, oboi, clarinet, trompetă, voce, trombon etc.
Pentru aportul deosebit în crarea și organizarea acestui concurs de-a lungul anilor, la Forumul Lions de la Maastricht din 2011 s-a luat decizia ca acest concurs să se numeasca Lions European Musical Competition “Thomas Kuti”.
În România, prima tentativă de organizare a acestui concurs a avut loc la București, în anul 2007,cu ocazia Lions Europa Forum.
Organizarea concursului a fost reluată în țara noastră în anul 2012, atunci când Clubul Lions Diamond din Timișoara a preluat inițiativa organizării acestui concurs. Participarea tinerilor la fazele europene a dovedit nivelul artistic înalt al muzicienilor români, iar organizația noastră a avut reprezentanți, după cum urmează:

♦ finala la violoncel (2012);

♦ premiul trei la pian (2013);

♦ premiul trei la clarinet (2015);

♦ finala la vioară (2016);

♦ premiul special al juriului la chitară (2019).

Back To Top